2014. december 25., csütörtök

Rick Riordan, Peter Lerangis, Gordon Korman, Jude Watson: A 39 kulcs 11. A Vesperek támadása

Hali!
Mindenkinek nagyon boldog Karácsonyt remélem sok könyvet kaptatok :) Jelentem élek, és sajnálom, hogy hamarabb nem tudtam nektek új bejegyzést hozni, de igyekszem kitenni magamért ebben. Mert ma hölgyeim és uraim a kedvenc könyvsorozatom 11. kötetéről lesz szó.
Na lássuk is a könyv adatlapját:

Címe: A 39 kulcs 11. A Vesperek támadása
Írták: Rick Riordan, Peter Lerangis, Gordon Korman, Jude Watson
Eredeti címe: The 39 Clues.  Vespers Rising
Fordította: Acsai Roland
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Fülszöveg:A tizennégy éves Amy Cahill és az öccse, Dan, azt hiszi, visszatérhetnek régi életükhöz, miután megtalálták a családi hatalmat rejtő 39 Kulcsot. De tévednek. Ugyanis az árnyékban ott lapulnak veszélyes ellenségeik, a Vesperek, akiket semmi nem állít meg abban, hogy megszerezzék a Kulcsokat. Négy remek író állt össze, hogy felfedje a Vesperek és a Cahillek között dúló ötszázéves, titkos háborút. A Vesperek támadnak, és a világ végveszélyben. Készüljetek! Jönnek a Cahillek a Vesperek ellen!

Az írókról és az írónőről:

Elvileg a nőké az elsőbbség, de most hagy tegyek kivételt és tegyem előre a kedvenc írómat.

Rick Riordan:

Nos Rick bácsi a kedvenc íróm. Ő teremtette meg Percy Jackson világát és ő kezdett bele ebbe a zseniális könyvsorozatba, a 39 kulcsba. Ő alkotta a kedvenc szereplőim nagy részét, és köszönettel tartozom neki ezért. Szerintem nagyon jó író, a legjobbak között van és ha valakit méltán nevezhetünk J.K. Rowling riválisának, hát ő az. Na de nézzünk egy kis életrajzot( az alábbi szöveg a Villámtolvaj c. könyv belső borítóján található): Rick Riordan a nagyon népszerű Tres Navarre könyvek szerzője, amelyek elnyerték a mystery irodalom három legrangosabb díját. Az utóbbi tizenöt évben Rick hatodik-nyolcadik osztályosokat tanított San Franciscó Bay környéki iskolákban és Texasban. Ez az első könyve fiatal olvasók számára. 
Illetve a Wikipédia még azt mondja nekünk, hogy ötven éves és, hogy eredetileg angol és töritanár volt. Magyar nyelven eddig a Percy Jackson és az olimposziak sorozat, az Olimposz hősei sorozat első része, és a 39 kulcs 1 és 11 része jelent meg tőle.

Jude Watson:

A női íróról jóval kevesebbet tudok nektek regélni, mint Rick bácsiról, de azért elmondhatom nyugodt szívvel, hogy ő is nagyon jó író. Tőle eddig ugye a 39 kulcs sorozat negyedik és hatodik kötetét olvastam. Eredeti neve Judy Blundell. Nagyon sokat nem tudok nektek elmondani róla, úgy nézem elég sok Star Warsos könyvet írt, de az nem az én műfajom.

Peter Lerangis:

Nos egy újabb férfi író, akit szintén onnan ismerek, hogy a 39 kulcs sorozatba írt köteteket. Szám szerint kettőt. A harmadik és a hetediket. Viszont ő írta a kedvenc részemet a sorozatban ami a harmadik kötet, hát én azt nagyon imádtam :). Életrajzilag annyit tudunk róla, hogy 59 éves Brooklyni író, aki főleg ifjúsági könyveket ír.

Gordon Korman:

És a könyv utolsó írója, szintén férfi és szintén a 39 kulcs sorozatból ismerem, bár neki jelentek meg már más könyvei is magyarul.  Ő, egészen pontosan a sorozat második és nyolcadik kötetét írta meg. Én személy szerint nagyon szeretem az ő stílusát is, kiváló író, ahogy a másik három is :)
Kis info róla:  51 éves kanadai író, fiataloknak ír, és elég sok könyve megjelent már.

Na és mielőtt jönne a spoilermentes ajánlás és vélemény nézzük csak meg, hogy:

Mi is az a 39 kulcs sorozat?

Amy Cahill
Nos, ezt a sorozatot Rick Riordan indította útjának, és szinte minden kötetét más író írta. Az alapsztori, az, hogy van egy testvérpár Amy és Dan Cahill akiknek az életébe akkor lépünk be az első kötetben, mikor a nagyanyjuk temetésére mennek. A lány 14, a fiú 11 éves, és árvák, a rémes nagynénjük neveli őket. Aznap az életük fenekestül felfordul, mert a temetésen megtudják, hogy egy óriási család tagjai, és rokonaik voltak például az olyan híres emberek mint Mozart, Benjamin Franklin vagy Beethoven. A végrendelet felolvasásakor dönthetnek, hogy elvisznek fejenként 1-1 millió dollárt vagy beszállnak a 39 kulcs utáni hajszában. Mivel főhőseink vérbeli Cahillek, ezért természetesen elfogadják a kihívást, és egy bohókás nevelőnővel, az oldalukon megszöknek Beatrice nénitől, és elkezdik a 39 kulcs utáni hajszát a világban. Minden kötetben más-más országba utaznak el, és lassan, de biztosan rengeteg titkot megtudnak a családjukról. Közben persze a gonosz, hataloméhes, vagy csak szimplán fafejű gazdag rokonaik is üldözik őket, akik szintén részt vesznek a hajszában, csak mind gazdagabb, idősebb és jobb családi háttérrel rendelkezik, mint a két árva.
Őszintén szólva, én nagyon sok jó tulajdonsága miatt szeretem ezt a sorozatot. A tájak, nagyon jól le vannak írva, a főszereplők, nem tökéletesek, de van egy nagyon egyedi stílusuk és ami a legfontosabb, nem tucat személyiségük van, mint a mostani ilyen nyálas romantikus tiniregényekben, hanem saját egyedi, és nagyon vicces. Az a jó, hogy egyáltalán szerelmi szál nincs nagyon benne, és hála ennek, nem erre hanem egy sokkal összetettebb dologra, egy nagy múltú családra épül. Na de nem és dumálok erről túl sokat, hanem gyerünk a könyvesboltba vedd, meg és garantáltan függő leszel. :D

Ajánlás+Spoilermentes vélemény:

Nos igazából ez a könyv egy kiegészítő kötet, legalábbis nekem az volt. Ez a rész igazából csak akkor érthető, ha olvastad az előző tízet és ez így lehet horrorisztikusan hangzik, de nyugi rövidek.
Négy rövidebb történet található benne négy korból, és négy szemszögből.
Az elsőt Rick Riordan írta, és ez mindennek a kezdete. Gideon Cahill szemszögéből látjuk a világot(1507-ben) aki kétségbeesetten keresi a pestis ellenszerét, de aztán valami mást, valami ennél sokkal komolyabbat talál. Közben láthatjuk, hogyan hullik szét a barátsága a kapzsi Damien Vesperrel, akinek a leszármazottai aztán még sok gondot okoznak a Cahilleknek. Itt tűnik fel először a gyűrű aminek igazából ebben a könyvben nagy jelentősége van hiszen erre épült rá a 4 kis történet.
A második történet Madeleine Cahill szemszögéből íródik, de erről, majd a spoileres részben beszélek, hiszen aki nem olvasta az előző tíz könyvet az, még azt sem tudja ki ez.
A harmadik kis rész 1942-ben játszódik, és a 13 éves Grace Cahill 3 napját mutatja be, ami igen eseménydúsra sikeredett.
A negyedik, pedig napjainkban játszódik, Amy és Dan szemszögéből, és hát mit mondjak, imádom Dan stílusát, és úgy mindent.
Én már nagyon vártam ezt a kötetet és nem kellett csalódnom, sőt, nagyon is meglepődtem, ezen az újfajta szisztémán, hogy ilyen visszatekintős lett. Végre megtudtam egy kicsit többet a négy eredeti testvérről.

Kinek ajánlom:

- Aki olvasta az előző részeket
- Aki nem bánja, hogy egy csepp romantika sincs benne
- Aki szereti a jól megírt regényeket
- Aki nem bánja, hogy több szemszög van
- Aki tudja követni az eseményeket

Kinek nem ajánlom:

- Aki egy semmilyen sztorira vágyik
- Aki csak a romantikus könyveket szereti
- Aki nem szereti, ha a főszereplők nem tökéletesek
- Aki megriad attól, ha gyilkosság és félelem van egy könyvben
- Aki rózsaszín álomvilágban él és és nem akarja, hogy kirángassák onnan

Kedvenc szereplők:

- Alapvetően ebben a könyvben van a két kedvenc könyvszereplőm Amy és Dan Cahill. 
- Rajtuk kívül, még nagyon megkedveltem Madeleine Cahillt, és persze a régiek közül Fiskét és Nelliet.

Kedvenc idézetek:


Dan Cahill
Jeges szél, nulla fok. 
Kipipálva. 
Mocskos hókupacok a járdán. 
Kipipálva. 
Holnap matekdoga. 
Kipipálva. 
Készülés: nulla. 
Kipipálva. 
Társadalomismeret unalomfoka a tízes skálán: tízes. 
Kipipálva. ( Egy nagy sóhajjal.) 
Dan Cahill állapota: normális!

- Tök jó lenne, ha ékszerekkel lenne tele, vagy aranyrudakkal, nem? - mondta Dan.
Amy a dobozzal szemezett.
- Mi vagy te, egy nyomi kalóz? Már így is rohadt sok pénzünk van.
- A hitelesség miatt néhány aranyrudacska a legtutibb. Az egyikből akkora aranyfukszot csináltatnék, hogy Jonah Wizard besárgulna az irigységtől...

Én ennek a könyvnek nyugodt szívvel adok 10/ 10 pontot.

Molyon egyedül én olvastam és csillagoztam is,de remélem leszünk többen is :)

Na akkor lássuk a Spoileres részt:

Az első történetben nagyon sok dolog kiderül többek között az is, hogyan hal, meg Gideon, és milyen is volt a felesége és ő igazából. Persze ugye megvan az alapsztori, hogy végül megszöknek a gyerekek is és Olivia ott marad várandósan a kis Madeleinnal.
A második sztori 1527-ben játszódik és Madeleine Cahillről, az ötödik Cahill gyerekről szól, amint anyjával álnéven élnek egy kis faluban. Aztán Olivia halála után elmegy felkeresni Lukeot aki, azonban nem hisz neki és máglyahalálra ítéli, ő azonban megmenekül és megalapítja a Madrigál ágat.
Grace történetéről csak annyit, hogy tetszik, ahpogy Fiskével bánt, és, az, hogy az anyja halála és apja lelépése után sem adta fel.
Amy és Dan, most főleg Fiskével karöltve hozták a formájukat. Azért elég durván próbálkoztak a Vesperek eltenni őket láb alól, de ravaszak ezek a gyerekek. A gyűrű órába építése Amy részéről egy roppant jó ötlet volt szerintem :) Dan poénjai ebből a részből sem hiányozhattak, és persze az életmentő ötletei sem.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése